Metakognitiv terapi hører under den 3. bølge af den kognitive terapiform. Det er en nyere form for behandlingsmetode, som har vist sig at være yderst effektiv til behandling af de fleste psykiske lidelser og psykologiske problemer.
Her fokuserer vi mindre på indholdet af vores tanker og mere på, hvordan vi håndterer vores tanker, og hvilken effekt vores fokus på dem har.
I den metakognitive metode skal vi lære at forholde os til vores tanker som blot tanker og en naturlig del af os. Vi skal se dem som elektriske impulser i vores hjerne, der får den betydning, vi nu tillægger dem. I lang tid har vi været meget optaget af, at man konstant skal observere og vurdere sig selv gennem konstant indre opmærksomhed, hvilket oftest giver den modsatte effekt end det reelt ønskede. Det øgede indre fokus kan bidrage til, at man bliver fanget i et tankefængsel uden at vide hvordan eller om det nu er muligt at komme ud derfra.
Målet med den metakognitive terapi er at hjælpe folk til at komme ud af den psykiske mistrivsel som F.eks. overtænkning, grublerier og tankemylder kan være skyld i. Derved kan man hjælpe sig selv det sidste stykke til trivsel, glæde og ro.
Forskning viser, at behandling med Metakognitiv terapi er yderst effektivt og giver hurtige og vedvarende resultater.
Metakognitiv terapi er en psykologisk teori og behandlingsmetode udviklet af Dr. Adrian Wells, professor på University of Manchester.
Metakognitiv terapi er særlig effektiv ved blandt andet: